Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Blog: ‘Ligt het aan het opleidingsniveau, of het beleid in het verpleeghuis?’

gastblog
Verzorgende ig Marriët werkt als zzp’er en in verpleeghuizen en soms ook het ziekenhuis. Ze is stomverbaasd als ze de uitspraken van Jaap van Dissel leest en vraagt zich af: liggen de fouten die in verpleeghuizen gemaakt worden niet eerder aan slecht beleid? 'Waar ik ook werk, ik zie steeds andere aan- en uitkleedprocedures in verpleeghuizen.'

Beste Jaap,
Wat je zei kan je eigenlijk niet maken, je pleurt een hele groep in een hoekje alsof ze niets kunnen. Dat is niet handig, maar ergens snap ik je ook wel weer. In verpleeghuizen worden ook fouten gemaakt, net als in het ziekenhuis. Maar om het opleidingsniveau aan te halen vind ik best een dingetje.

Ik keek vol verbazing naar het stukje van de NOS en vraag me af wat er uit zijn verband is gerukt. Daar zijn we de laatste maanden heel goed in, hier in Nederland. Dingen uit zijn verband rukken. Maar Jaap, mag ik je een tip geven? Zet niet een beroepsgroep weg als een stel onopgeleide werknemers.

Na de eerste golf heb ik een paar diensten gedraaid in het verpleeghuis. Godzijdank was het een huis zonder corona. Maar ineens trok ik het protocol van het norovirus ook in twijfel. In het ziekenhuis gaan alle persoonlijke beschermingsmiddelen, medisch afval en baxterzakjes in blauwe bakken met gele deksels. In het verpleeghuis wordt dat afval met het normale afval afgevoerd. Ik weet niet of het nou per se aan het opleidingsniveau ligt, is het niet meer het beleid dat in de verpleeghuizen wat eraan schort? In hoeverre is het hygiënisch dat pbm dat druipt van corona bij het normale afval te gooien? En als we baxterzakjes ook in de blauwe bak met geel deksel kunnen gooien, scheelt dat een hoop geklungel met kokend water, zeep en een papierversnipperaar om de persoonlijke gegevens eraf te krijgen.

Waar ik ook werk, waar ik ook kom, ik zie steeds andere regels in verpleeghuizen, andere aan- en uitkleedprocedures. Had nou gewoon duidelijke protocollen gemaakt, geen moeilijke teksten, maar pictogrammen, een duidelijk stappenplan. Op de poster van Zorg voor Beter staat dat je de pakken mag hergebruiken? Ik vind dat vreemd, want bij het norovirus mag dit absoluut niet. Waarom mag het dan bij het coronavirus wel? Jaap, je hebt de afgelopen acht maanden heel veel verschillende dingen gezegd. Dingen waar je hoogst waarschijnlijk geen weet van had. Werk jij in een verpleeghuis en weet je waar de knelpunten liggen? Weet jij dat wij op de zusterspost geen anderhalve meter kunnen houden, omdat hier de ruimte niet voor is?

Tuurlijk was ik stomverbaasd toen ik bij Nieuwsuur zag dat een verzorgende op camera haar mondmasker af doet om haar besmette cliënt te laten zien wie ze is.  Dat betreur ik: je mondmasker afdoen naast een cliënt met corona is onprofessioneel en op zijn zachtst gezegd niet handig. En inderdaad, verzorgenden hebben geen evidence based opleiding gehad, omdat de meeste verzorgenden afknappen op documenten van 30 pagina’s.

Maar Jaap, om de besmettingen in verpleeghuizen nu allemaal weg te schrijven aan het opleidingsniveau van de verzorgenden… De verzorgenden die in een vijver en constant kopje onder worden gedrukt door de ‘fijne’ bovenlaag van het verpleeghuis? In het ziekenhuis lopen er allemaal infectiepreventiemedewerkers rond, die zijn in het verpleeghuis nergens te bekennen. Verpleeghuizen gaan feilloos af op uw mening en kunde, maar in hoeverre is dat vanuit u geen onkunde? Kent u de verpleeghuiswereld? Kent u de werkwijze in het verpleeghuis? Ik denk het niet…