Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Echtpaar samen naar verpleeghuis dankzij verzorgende

Een echtpaar met dementie kon samen verhuizen naar een zorginstelling, dankzij een social media actie van verzorgende Teun Toebes (20). Toen Wil (88) een crisisindicatie kreeg, zou hij na 63 haar gescheiden worden van zijn vrouw Annie (85), omdat hij naar het verpleeghuis moest. We belden met Teun Toebes om te vragen hoe hij dit aanpakte.
Wil en Annie zijn dolblij dat ze bij elkaar kunnen blijven. Foto: Teun Toebes

Hoe hoorde je van Wil en Annie?

‘Via hun zoon hoorde ik van de noodkreet: zijn ouders Wil en Annie hadden allebei een indicatie voor het verpleeghuis en stonden op een wachtlijst. Wil kreeg op een gegeven moment een crisisindicatie, wat betekende dat hij, wanneer er een bed vrij zal zijn, meteen naar het verpleeghuis zou moeten. Annie zou dan thuis achterblijven. Hun kinderen vonden het vreselijk dat hun ouders na 63 jaar gescheiden zouden worden, omdat er geen zorgorganisatie was dat plek voor een echtpaar had. Natuurlijk wil je dan helpen.’

Hoe?

‘Ik plaatste een oproep op social media, waarin ik vroeg of mensen een zorgorganisatie wisten waar Wil en Annie allebei terecht konden komen.’

Hoe werd hierop gereageerd?

‘Geweldig! Mijn Facebookbericht werd bijna duizend keer gedeeld en mijn inbox stroomde vol met tips voor zorgorganisaties waar Wil en Annie misschien terecht konden. Ik heb overlegd met de zorgtrajectbegeleider van Wil en Annie en de hele dag de reacties gelezen en zorgorganisaties gebeld of ze plek hadden voor het echtpaar. Uiteindelijk had ik beet: Ouderenlandgoed wilde in gesprek.’

Dus Wil en Annie konden er meteen terecht?

‘Niet direct, maar deze organisatie dacht vanuit mogelijkheden, en Wil en Annie konden er eerst dagbesteding krijgen. Toen er plek was, zijn ze er gaan wonen. Nu brengen ze samen de kerst door.’

Hoe reageerden ze?

‘Nadat ik me had voorgesteld, pakte Annie me bij mijn arm vast, en zei ze in mijn oor: “Ik vind het zo fijn dat we samen oud kunnen worden”, dat ontroerde me enorm.’

Wil en Annie zijn helaas niet het enige echtpaar dat uit elkaar gehaald wordt, omdat er geen plek is voor twee. Ga je meer mensen helpen?

‘Het is inderdaad schrijnend dat er een oproep op social media nodig is om dit soort dingen te regelen. Ik kan niet voor iedereen de problemen oplossen, maar alle beetjes helpen en ik steek hier graag mijn tijd in. Daarom ben ik op zoek naar mensen met dementie die op een wachtlijst staan voor een verpleeghuis en een indicatie hebben. Wellicht kan ik hen bijstaan, zoals ik ook bij Wil en Annie deed.’

Geïnteresseerden kunnen mailen naar teun@s-teun.nl