Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Grote zorgen om verzorgenden die met coronaklachten moeten doorwerken

Vakbond FNV maakt zich zorgen over verzorgenden die met coronaklachten moeten doorwerken. ‘Deze situatie is een tikkende tijdbom.’
Foto: iStock

Dit meldt de vakbond in een persbericht, naar aanleiding van de enquête die Tijdschrift voor Verzorgenden onder bijna 600 verzorgenden hield. Uit de resultaten blijkt dat een derde van de verzorgenden in verpleeghuizen en thuiszorg door moet werken bij klachten. Een deel (8%) moet ook doorwerken als er een positief testuitslag is.

Kwetsbare groepen

Bestuurder Bert de Haas van FNV Zorg en Welzijn: ‘Ook wij krijgen steeds vaker meldingen binnen van leden die door moeten werken bij klachten. Juist voor zorgmedewerkers die werken met kwetsbare groepen zoals ouderen in verzorgings- en verpleeghuizen is dit onverkoopbaar. We zien aan alle kanten dat de zorg op omvallen staat. Door nu dit soort risico’s te nemen, stevenen we straks af op een regelrechte zorginfarct. Want aan de ene kant wordt meer zorgpersoneel besmet en valt dus uit. Aan de andere kant belanden er meer mensen in het ziekenhuis of zelfs op de IC. We lopen echt op de rand van de vulkaan met z’n allen. Deze situatie is een tikkende tijdbom.’

‘Werkdruk mag geen reden zijn’

De enorme werkdruk in de sector mag geen reden zijn om werknemers en kwetsbare doelgroepen onnodig in gevaar te brengen, vindt FNV. De signalen komen niet alleen uit de hoek van de verpleeghuizen en thuiszorg. Ook onder meer ziekenhuispersoneel en medewerkers in de gehandicaptenzorg trekken bij de vakbond aan de bel over de druk die er op hen wordt uitgeoefend om toch vooral maar door te blijven werken.

Oproep aan overheid

FNV Zorg en Welzijn roept werkgevers en overheid op om hun verantwoordelijkheid te nemen en om de ernst van de situatie in te zien. ‘Ziekenhuizen maken zich op voor Code Zwart. Dan kun je niet langer wegkijken, dan moet je er alles aan doen om dit rampenscenario te voorkomen.’ De FNV roept ook op om onder meer in te zetten op het handhaven van de bestaande maatregelen tegen de verspreiding van het coronavirus, groepen te overtuigen waar de vaccinatiegraad nog laag is, en te investeren in het herstel van de zorg. De vakbond is evenwel tegen het invoeren van een verplicht coronatoegangsbewijs op de werkvloer.

Blijf op de hoogte van coronanieuws voor verzorgenden met de gratis online nieuwsbrief van TVV voor verzorgenden >>