Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Handleiding: zo leer je iemand met dementie beeldbellen

Mensen met dementie hebben nog veel lerend vermogen, stelt zorgvernieuwer Ruud Dirkse. Speciaal voor zorgverleners maakte hij een handleiding om iemand met dementie de tablet te leren gebruiken bij het beeldbellen.  
Foto: sturti / Getty Images / iStock

Bij iemand met dementie gaat de cognitie achteruit, maar het deel van de hersenen waar de emoties in huizen, blijft intact. Via deze emoties kun je mensen met dementie veel dingen aanleren, stelt zorgvernieuwer Ruud Dirkse. Op die manier kunnen zorginstellingen zelfs alle gesloten afdelingen ‘opengooien.’ Met het emotieleren kunnen bewoners namelijk leren omgaan met een navigatie, of een vaste looproute rondom de zorginstelling.

Tablet bedienen

Tijdens de coronacrisis worden tablets veel gebruikt in de zorg, om te communiceren met naasten. Bij mensen met dementie gaat vaak een zorgmedewerker zitten, om de tablet te bedienen. ‘Terwijl iemand met dementie prima in staat is om dit zelf te doen. Maar dan moet je hem dit wel op de juiste manier aanleren’, stelt Dirkse. Op zijn website staan diverse instructies voor verzorgenden om hun cliënt met dementie iets aan te leren. Hierbij zit ook de instructie om een tablet te bedienen. ‘Het aanleren kost niet veel tijd’, vertelt Dirkse, ‘en het levert de zorgmewerker veel tijd om, want de bewoner kan zelf aan de beeldbellen met de tablet.’

Download hier de gratis instructie >>