Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Helft minder fracturen dankzij heupairbag

Dankzij de speciale heupairbag is het aantal ouderen dat zich blesseert na een val gehalveerd. Dit blijkt uit de eerste resultaten van een pilot die de Wolk Heupairbag houdt in zorginstelling tanteLouise.
De heupairbag is een riem die de cliënt onder de kleding draagt. Foto: Wolk Heupairbag

In zorginstelling tanteLouise wonen voornamelijk mensen met dementie. ‘Zij vergeten wel eens hun rollator en zijn valgevaarlijk’, legt directeur Jan Kees van Wijnen uit in het programma N1euwsweekend van NPO Radio 1. Jaarlijks breken meer dan 24.000 ouderen in Nederland hun heup, waardoor de helft niet meer thuis kan blijven wonen en naar een zorginstelling moet verhuizen. Een kwart sterft zelfs binnen een jaar.

Geen letsel

Bedrijf Wolk ontwikkelde samen met de TU Delft een speciale airbag voor de heupen, die letsel bij een val moet voorkomen. Deze werd een jaar lang getest in zorginstelling tanteLouise, en de eerste resultaten zijn veelbelovend: het aantal heup- bekken- en beenfracturen nam met 45% af. ‘Meer dan veertig keer viel er iemand met de heupairbag om. Dankzij de airbag liep niemand letsel op’, vertelt directeur Van Wijnen.

Speciale sensor

De airbag is een riem die ’s ochtends door verzorgenden wordt omgedaan. De ouderen dragen hem onder de eigen kleding. Als de drager van de heupairbag valt, wordt dit waargenomen door een speciale sensor. ‘Die moet dus het verschil zien in iemand die op een stoel neerploft, en iemand die echt valt’, vertelt de directeur. Als de sensor meet dat de oudere daadwerkelijk valt, geeft hij een seintje aan de airbag die zich in eentiende seconde uitklapt. Zo blijven de heupen beschermd en is er geen letsel.

Ben je benieuwd naar meer innovaties in de zorg? Abonneer je dan op de gratis nieuwsbrief! Nieuwe abonnees maken kans op een kaartje voor Het Verpleeghuiscongres op 31 oktober >> 

De heupairbag voorkomt niet alleen veel leed bij ouderen, maar zorgt ook voor minder werkdruk voor de verzorgenden, vertelt de directeur van tanteLouise: ‘De afhandeling van een heupfractuur kost ontzettend veel tijd. Door een halvering van het letsel, sparen we tijd van medewerkers waardoor ze minder druk ervaren en plezieriger kunnen werken.’

Lees ook: Dit leerden verzorgenden van hun burn-out >>