Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Hugo Borst en Carin Gaemers lanceren Tien Geboden voor goede zorg

Hugo Borst en Carin Gaemers lanceren een nieuw manifest: ‘De Tien Geboden voor de zorg van kwetsbare ouderen’. Dit om duidelijke handvatten voor goede ouderenzorg te bieden.
Foto: Arno Massee

In een opiniestuk in NRC zeggen de zorgstrijders dat de noodzakelijke twee verzorgenden op acht bewoners eerder uitzondering dan regel zijn. ‘Dit is in strijd met wat de Tweede Kamer wil, en is in strijd met wat het Kwaliteitskader Verpleeghuiszorg 2017 voorschrijft’, aldus de twee in het opiniestuk. Terwijl dit document de zeggingskracht van een wet heeft. Omdat dit Kwaliteitskader moeilijk leesbaar is, hebben Borst en Gaemers er een ‘Jip en Janneke-vertaling’ gemaakt.

Dit noemen ze ‘De Tien geboden voor de zorg van kwetsbare ouderen’. Hierin staat onder andere dat er gedurende dag regelmatig persoonlijk contact is met een zorgmedewerkers of begeleider. ‘Langer dan twee uur zonder persoonlijk contact is onacceptabel’, aldus het nieuwe document. De tien geboden zijn ook grotendeels van toepassing op de thuiszorg. ‘Als verzorgenden zien dat er aan een van deze tien geboden niet wordt voldaan, kunnen ze met dit document in de hand naar hun bestuurder stappen’, vertelt Gaemers in een interview met Tijdschrift voor Verzorgenden. Hierin stellen de twee dat de veranderingen in de zorg nog veel te langzaam gaan.