Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Jongste zorgmedewerker overleden aan COVID-19 is 45 jaar

Er zijn  tot nu toe 11 zorgmedewerkers overleden ten gevolge van het coronavirus. De jongste overledene is 45 jaar. Meer dan de helft van alle geregistreerde COVID-19 besmettingen is werkzaam in de zorg.
Foto: AdobeStock

Dit meldt het RIVM. Zij geven hiermee een nieuwe update van het aantal besmettingen onder zorgpersoneel. In totaal zijn er 16.973 zorgmedewerkers met een coronabesmetting gemeld.De besmette zorgmedewerkers zijn in de leeftijd van 18 tot en met 69 jaar. Het gaat om zorgmedewerkers binnen en buiten het ziekenhuis. Het is niet bekend en niet te achterhalen of de zorgmedewerkers het virus tijdens hun werk hebben opgelopen of daarbuiten.

Waarom meldt het RIVM het aantal overleden zorgmedewerkers eigenlijk? We vroegen het aan een woordvoerder >>

Er  zijn 529 zorgmedewerkers gemeld als opgenomen in het ziekenhuis. Dat is 3 procent van het totaal aantal positief op COVID-19 geteste zorgmedewerkers. Van 11 zorgmedewerkers is gerapporteerd dat zij zijn overleden. Zij hadden een leeftijd tussen de 45 en 69 jaar. Van zeven van de overleden zorgmedewerkers is bekend dat zij bestaande gezondheidsproblemen hadden. Van twee overleden zorgmedewerkers is dit (nog) niet bekend.

De leeftijdsverdeling en man-vrouwverdeling van zorgmedewerkers is duidelijk anders dan die van overige COVID-19 patiënten. Zorgmedewerkers zijn gemiddeld jonger en vaker vrouw, zie onderstaande figuur.

Leeftijdsverdeling en man-vrouwverdeling van gemelde COVID-19 patiënten in de leeftijd 18-69 jaar werkzaam als zorgmedewerker

Vanaf 1 juni kan iedereen met klachten zich laten testen op het nieuwe coronavirus. Tot die tijd was het testbeleid voornamelijk gericht op mensen met een verhoogd risico op een ernstig beloop van de ziekte of patiënten opgenomen in het ziekenhuis. Daarnaast werden zorgmedewerkers laagdrempelig getest bij (milde) klachten. Dit verklaart waarom zorgmedewerkers een groot deel van het totaal aantal gemelde COVID-19 patiënten vormen. Van alle 30.026 meldingen van bevestigde COVID-19 patiënten tot 9 juni, 10.00 uur tussen de 18 en 69 jaar is 56% (16.973) zorgmedewerker. Nu het testbeleid sinds 1 juni is aangepast en iedereen zich kan laten testen zal dit percentage ten opzichte van het totaal aantal geteste personen kleiner worden.

Biedt een vuurwerkbril eigenlijk voldoende bescherming tegen het coronavirus? En kun je een schort van je collega hergebruiken? 6 fabels en feiten van pbm op een rij >>

Van alle met COVID-19 gemelde en in het ziekenhuis opgenomen patiënten in de leeftijdscategorie van 18 tot en met 69 jaar (6.064) werkt 9 procent in de zorg. Van alle 682 gemelde overleden COVID-19 patiënten in de leeftijden 18 tot en met 69 jaar was 1,6 procent een zorgmedewerker.

Blijf op de hoogte van het laatste coronanieuws voor verzorgenden met de gratis online nieuwsbrief van TVV voor verzorgenden. Abonneer hier >>