TVV magazine nr. 4, 2024

  Mijn vak: verzorgende ig Nathaly Drost  | Hitte en mensen met overgewicht | TVV Check: Maagverkleining | Zware cliënten verplaatsen | Collega’s die zorgen voor mensen met extreem overgewicht  | Zwaar en ondervoed | Pesten om je gewicht | Column Jolanda

  Column Inge | Dun koord

  Eten is een bijzonder onderwerp waarmee wij te maken krijgen in het werk. Het kan bijvoorbeeld gaan om een gebrek aan eetlust, waardoor iemand minimaal eet. Of een verandering van smaak en voorkeur.

  Column Jolanda | Verlichten

  Steeds meer mensen in ons land zijn te zwaar. Soms een beetje, soms iets meer en soms extreem. Soms komt dit door iets erfelijks, soms door verkeerde voeding.

  Vraag & antwoord

  Onze deskundigen beantwoorden drie vragen van lezers. Heb je zelf ook een vraag? Stuur deze dan naar: redactie.tvv@bsl.nl

  mijn vak Nathaly Drost

  Verzorgende ig Nathaly werkt in een antroposofisch verpleeghuis

  Nathaly Drost kon na haar afstuderen in maart blijven op haar eerdere stageplek bij Huize Valckenbosch in Zeist. Eerst moest ze wennen aan dit verzorgingshuis met een antroposofische levenswijze, maar nu waardeert ze de warme zorg.

  Even bellen met…Lonneke Schuurmans over het effect van dieren op mensen met dementie

  Agitatie bij mensen met dementie verdwijnt volledig wanneer ze interactie hebben met een hond en diens begeleider. Dat blijkt uit promotieonderzoek van specialist ouderengeneeskunde Lonneke Schuurmans aan de Open Universiteit.

  Hitte en obesitas: dit zijn de aandachtspunten

  Waarop moet je tijdens hitte alert zijn bij de zorg voor mensen met overgewicht? Dat weet Wouter Roosink, physician assistant bariatrie in het Maasstad Ziekenhuis.

  Deze verzorgenden werken op afdeling voor zware cliënten

  Hoe is het om te werken op een afdeling waar alleen mensen met obesitas worden verzorgd? Drie verzorgenden ig vertellen hierover.

  Tips: zo spaar je je lijf bij verplaatsen zware mensen

  Verplaatsen is een vak apart, maar met zware cliënten is het een nog grotere uitdaging. Met deze tips spaar je je lijf én maak je de transfer voor cliënten zo prettig en gezond mogelijk.

  8 vragen over ondervoeding bij overgewicht

  Sommige cliënten zijn zwaar én ondervoed. Waar let je dan op?

  Gepest om je gewicht

  Niet alleen op het schoolplein wordt gepest. In 2023 kreeg ruim 30 procent van de werkenden in de zorg- en welzijnssector te maken met pestgedrag op het werk. En dat kan ook om je gewicht zijn…

  Maagverkleining

  TVV Check: Maagverkleining

  Steeds meer mensen met ernstig overgewicht ondergaan een bariatrische operatie – ook wel maagverkleining – om af te vallen. Waarop moet jij letten wanneer je cliënt zo’n ingreep achter de rug heeft?