TVV magazine nr. 6, 2023

  Mijn vak: verzorgende ig Martijn Junte | Hoogleraar Saskia Teunissen over doodgaan | TVV Check: Misselijkheid en braken | Veilig eten voor mensen met slikproblemen | Seksverzorgenden voorzien in belangrijke behoefte  |  Casus onbegrepen gedrag | Column Sandra

  Column Sandra | Even de weg kwijt

  Op een regenachtige dinsdagmiddag fiets ik naar mijn werk voor een teamoverleg. Halverwege de route zie ik een wat oudere vrouw die op een vluchtheuvel om zich heen staat te kijken.

  Vraag & antwoord

  Onze deskundigen beantwoorden drie vragen van lezers. Heb je zelf ook een vraag? Stuur deze dan naar: redactie.tvv@bsl.nl

  Even bellen met…Ruud Verkaaik, adviseur voeding

  Hoe ga je efficiënt met je tijd om als je kookt binnen een kleinschalige woonvoorziening? Kok Ruud Verkaaik, projectleider bij Care Culinair en adviseur voeding, traint verzorgenden hierin.

  Verzorgende ig Martijn: ‘Ik probeer het leven draaglijker en leuker te maken’

  Martijn Junte, verzorgende ig en evv'er, helpt bij Atlant in Apeldoorn mensen met de ziekte van Huntington. Dat is een erfelijke hersenaandoening waarbij de klachten steeds erger worden.

  Column Inge | Fotoshoot

  'Zuster, ik wil je wat vragen. Mag jij ook harsen? Ik heb van die vervelende haartjes op mijn bovenlip. Normaal ga ik altijd naar de schoonheidsspecialiste, maar het komt er niet van…'

  Seksverzorgenden | Intiem met de cliënt

  Seks in verpleeghuizen of bij cliënten thuis is vaak een taboe. Terwijl seksualiteit en intimiteit normale menselijke behoeften zijn, ook op hoge leeftijd. Drie seksverzorgenden vertellen over hun werk.

  Eten met IDDSI

  Mensen met dysfagie (slikproblemen) hebben vaak een aangepast dieet, zodat ze zich niet verslikken. Met IDDSI wordt duidelijk welk niveau van consistentie (dichtheid) van voeding de cliënt aankan.

  ‘Openheid rond het levenseinde is zó belangrijk’

  Hoogleraar palliatieve zorg en hospicezorg Saskia Teunissen maakt zich al jarenlang hard voor meer persoonlijke palliatieve zorg: 'Doodgaan is vaak gewoon niet mooi.'

  Schreeuwen tegen onzichtbare vijanden

  Mevrouw Warringa ziet en hoort mensen die er niet zijn. Verzorgenden in de wijk schrikken wanneer ze plots uitvalt tegen onzichtbare belagers. Sommigen worden boos, en dan is er ruzie. Trainer Gerben Bergsma onderzoekt met het team hoe hiermee om te gaan.

  TVV Check: Misselijkheid en braken

  Iedereen is weleens misselijk. Ook braken kan dan voorkomen. Wat zijn de oorzaken? En wat kun je ertegen doen?