TVV magazine nr. 4, 2022

  Mijn vak: verzorgende ig Pim Mol bij Xenia Hospice | TVV Check: Delier in de palliatieve fase | Met Petra de Kruijff in gesprek over zingeving | Traumatische dood | Poster stervensfase |  Feiten en fabels over palliatieve sedatie | Portretten: verzorgenden op bijzondere ambulance | Column Sietske

  TVV Check: Delier in de palliatieve fase

  Een delier is heftig om mee te maken voor cliënten en hun naasten. Hoe herken je een delier in de palliatieve fase en wat kun je ertegen doen?

  Als je een trauma krijgt door overlijden cliënt…

  Mensen die vlak voor hun dood naar adem snakken of heel veel pijn hebben. Het stervensproces van een cliënt kan een schokkende ervaring zijn. Soms hakt een overlijden er zó in, dat je er lang last van hebt. Hoe ga je daarmee om? ‘Twee jaar later durfde ik nog steeds die straat niet in.’

  Even bellen met…Marijke Tonino over dementie en palliatieve zorg

  Het zou goed zijn als verzorgenden eerder weten of een cliënt met dementie is terechtgekomen in de terminale fase. Dat stelt Marijke Tonino, arts ouderengeneeskunde en consulent palliatieve zorg en dementie.

  Mijn vak: verzorgende Pim werkt in een hospice voor jongeren

  Pim Mol (61) is verzorgende ig bij Xenia Hospice in Leiden, het enige hospice voor jongeren en jongvolwassenen in Nederland.

  Gratis poster: zó zie je dat iemand binnenkort sterft

  Bij mensen die gaan sterven, verloopt dit proces vaak via ongeveer dezelfde route: de final common pathway. Hiervoor geven het lichaam en het gedrag van de cliënt duidelijke aanwijzingen. Op deze speciale poster zie je welke lichamelijke kenmerken wijzen op een spoedig overlijden.

  Vraag & Antwoord: palliatieve zorg

  Sander de Hosson, expert palliatieve zorg en longarts, beantwoordt drie vragen van lezers. Heb je zelf een vraag voor een van onze deskundigen? Stuur deze dan naar: redactie.tvv@bsl.nl.

  Column Inge: Dit ben ik…

  Op verschillende locaties binnen de organisatie waar ik actief ben, wordt gewerkt met het Leefplezierplan. Het standaardzorgplan zoals we dat kennen binnen de verpleeghuiszorg, is veelal gericht op normen en protocollen.

  Column Sietske: Stoere student

  De stage van onze eerstejaarsstudenten heeft heel wat gespreksstof opgeleverd. En hilariteit. En irritatie. En verbazing.

  Interview geestelijk verzorgende: ‘Er mag meer gesproken worden over de dood’

  Geestelijk verzorger Petra de Kruijf (67) begeleidde twintig jaar mensen in de palliatieve fase. Daarnaast gaf ze trainingen aan zorgverleners over zingeving bij palliatieve zorg. ‘Deins niet terug als iemand harder begint te huilen.’

  Portretten: Verzorgenden op de wensambulance vervullen wens

  Bij wensambulances werken honderden geschoolde vrijwilligers die dagelijks laatste wensen vervullen van terminale mensen. Sommigen zijn verzorgende ig. Drie van hen vertellen over hun activiteiten.

  Feiten & fabels over palliatieve sedatie

  Er zijn best veel misverstanden rondom palliatieve sedatie. Daarom de feiten en fabels op een rijtje.