TVV magazine nr. 5, 2023

  Mijn vak: verzorgende ig Lieke Leendertse | Edwin Spieard over toonbare overledene | TVV Check: Eetproblemen bij kanker | Angst bij COPD | Vragen over reuma | Portretten: Van vluchteling tot verzorgende |  Insuline toedienen | Column Jolanda

  TVV Check: Eetproblemen bij kanker

  Mensen met kanker hebben vaak moeite met eten. Hoe komt dat? En wat kun je ertegen doen?

  6 vragen over reuma

  Welke vormen van reuma zijn er? En hoe ondersteun je cliënten met reuma?

  Even bellen met … met Münire Manisa over de cao vvt

  De cao vvt 2023-2024 is een feit. Wat zijn de meest opvallende veranderingen? We vroegen het cao-onderhandelaar Münire Manisa van NU91.

  Verzorgende ig Lieke: ‘Door mijn openheid krijg ik veel terug van cliënten’

  Lieke Leendertse, verzorgende ig, wist na haar stages in een verpleeghuis dat ze wilde werken in de thuiszorg van Zorgstroom in Zeeland. Ze zou dan meer in de buitenlucht zijn en een-op-een aandacht kunnen geven aan cliënten.

  Zó houd je een overledene toonbaar

  Postmortaal medewerker Edwin Spieard (54) heeft ruim twintig jaar ervaring met het toonbaar maken van overledenen. Hij geeft ook workshops hierover aan verzorgenden. ‘Dek de overledene toe met een laken in plaats van een deken.’

  Van vluchteling tot verzorgende

  Sommige vluchtelingen hebben na hun komst naar Nederland de opleiding tot verzorgende ig gevolgd. Gezien de personeelstekorten zijn zij extra welkom. Bovendien nemen de nieuwkomers andere, waardevolle inzichten mee vanuit hun cultuur.

  Insuline toedienen: tips & tricks

  De juiste injectieplaats kiezen, correct gebruik van de insulinepen, rotatieschema’s: het is allemaal heel belangrijk voor een optimale bloedglucoseregulatie. Toch bestaat er soms nog onduidelijkheid over.

  Column Inge | Twee vrouwen

  Onlangs las ik een interview met een man wiens echtgenote op jonge leeftijd gediagnostiseerd werd met dementie.

  Column Jolanda | Frisse flexer

  Via het zorgdetacheringsbureau waar ik werk, kom ik op veel verschillende plekken: groepswonen, thuiszorg, somatiek…

  Angst bij thuiswonende COPD-patiënten

  Cliënten met COPD zijn vaak bang voor toename van dyspneu, oftewel benauwdheid. Weet hoe je deze angst herkent en welke interventies je kunt inzetten in de wijk.

  Vraag & antwoord

  Onze deskundigen beantwoorden drie vragen van lezers. Heb je zelf ook een vraag? Stuur deze dan naar: redactie.tvv@bsl.nl