Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Minister twijfelt over verdeling zorgbonus van € 500

Er zijn twijfels bij minister Van Ark over de zorgbonus van € 500, waar zorgmedewerkers nog op wachten. Er zijn twee opties: of de zorgbonus van € 500 wordt alleen uitgekeerd aan zorgverleners die werken met corona. Of àlle zorgverleners krijgen de zorgbonus, maar die zal dan wel een stuk lager zijn.
Foto: AdobeStock

Het is ‘een dilemma’ hoe hoog de zorgbonus van € 500 uiteindelijk gaat worden, en wie hem moet ontvangen, schrijft demissionair minister Tamara van Ark (Medische Zorg) in een brief aan de Tweede Kamer. Of de bonus wordt 500 euro netto voor zorgmedewerkers die veel werken met corona en veel ziekteverzuim daardoor hebben, of alle zorgmedewerkers krijgen een bonus. In dat laatste geval gaat het om een bedrag tussen de 200 en 240 euro, schat Van Ark in.

Inspiratie: dit deden verzorgenden met hun zorgbonus van € 1000 >>

Wordt voor optie twee gekozen, dan komt iedereen in de zorg in aanmerking. Vorig jaar was dat niet zo, maar nu hebben ‘alle beroepsgroepen tijdens de tweede golf zorg verleend’, aldus Van Ark. Hier gaat het om mensen die niet meer dan twee keer modaal verdienen. Het uitgekeerde bedrag per persoon is afhankelijk van het aantal vragen.

Debat in de Kamer

De reden voor dit dilemma is de zorgbonus van € 1000 die zorgverleners vorig jaar kregen. Die was niet voor iedereen bedoeld, maar werd door veel instellingen ruim aangevraagd. Daardoor werd het budget overschreden. ‘Voor de zorgbonus een totaalbudget van 3  miljard beschikbaar. Om een beeld te krijgen van de bedragen, dit betekent omgerekend dat elke volwassen Nederlander € 200 meebetaalt aan de bonus in 2020 en 2021’, schrijft Van Ark in de brief aan de Kamer. Van Ark wil voorkomen dat dit jaar er weer meer geld wordt uitgegeven dan begroot. In totaal is er 720 miljoen euro beschikbaar. Volgens de minister is er haast geboden bij nemen van een besluit. Uiterlijk half april moet er een besluit komen, omdat de uitvoering anders te veel vertraging oploopt. Ze wil er donderdag over in debat met de Kamer.

In aanmerking komen

De branches die voor de 500 euro in aanmerking zouden komen zijn huisartsen en gezondheidscentra, ziekenhuizen, verpleging, verzorging, thuiszorg, ambulancediensten en centrale posten. Hier werkt men relatief veel met Covid-patiënten en is het zorgverzuim hoog. Medewerkers die niet meer dan 1,5 keer modaal verdienen zouden de bonus kunnen krijgen. Als voor deze optie wordt gekozen, krijgen mensen in de gehandicaptenzorg, GGZ of jeugdzorg geen extra geld.

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws over de zorgbonus met de gratis online nieuwsbrief van TVV voor verzorgenden >>