Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

RIVM: 9 zorgmedewerkers overleden aan COVID-19

Er zijn negen zorgprofessionals overleden na besmetting met het coronavirus. Het is onduidelijk of zij dit op hun werk hebben opgelopen.
Foto: AdobeStock

De overleden zorgprofessionals waren tussen de 45 en 69 jaar oud. Van zes van de overleden zorgmedewerkers is bekend dat zij bestaande gezondheidsproblemen hadden. Van de andere drie overleden zorgmedewerkers is dit nog niet bekend. Dit betreft zorgprofessionals die binnen en buiten het ziekenhuis werken. Dit meldt het RIVM in haar laatste rapportage.

Verzorgende Julian werkt op een COVID-19 afdeling van een ziekenhuis: ‘Het is eng.’ Lees meer >>

Het is de eerste keer dat het RIVM ook cijfers noemt van zieke en overleden zorgprofessionals. Tot nu toe zijn 13.884 zorgmedewerkers in de leeftijden 18 tot en met 69 jaar met COVID-19 gemeld. Het is niet bekend of te achterhalen of de zorgmedewerkers het virus tijdens hun werk hebben opgelopen of daarbuiten. Van hen zijn 458 gemeld als opgenomen in het ziekenhuis, dit is 3% van het totaal aantal positief op COVID-19 geteste zorgmedewerkers.

Zorgmedewerkers

Van alle met COVID-19 gemelde als in het ziekenhuis opgenomen patiënten in de leeftijden 18 tot en met 69 jaar (5.491) werkt 8 procent in de zorg. Van alle 547 gemelde overleden COVID-19 patiënten in de leeftijden 18 tot en met 69 jaar was 1,6 procent een zorgmedewerker. Van alle Nederlanders tussen de 18 en 69 jaar werkt zo’n 11 procent als zorgmedewerker.

In het verpleeghuis waar verzorgende Inge werkt, is corona uitgebroken: ‘Opeens voel ik die verlammende angst.’ Lees haar blog >>

Een maand geleden gaven verzorgenden al aan steeds ongeruster te zijn over hun eigen gezondheid en veiligheid, door het gebrek aan beschermingsmaterialen. Vakbond NU91 pleit voor compensatie voor nabestaanden, als er een verzorgende of verpleegkundige overlijdt aan de gevolgen van het coronavirus.

Wat vind jij? Moet het RIVM deze specifieke cijfers wel melden?

Blijf op de hoogte van het laatste corona-nieuws voor verzorgenden met de gratis online nieuwsbrief van TVV voor verzorgenden. Abonneer hier >>