Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

TikTokker Broeder Joep gaat viral: ‘Ik post grappige én kwetsbare filmpjes’

Het TikTok account Broeder Joep, van verzorgende ig Joep van Poorten (28) uit Helmond, is razend populair, en groeit snel. Hoe bedenkt hij zijn filmpjes, en hoe heeft hij zoveel volgers gekregen?
Foto: privébezit

Je TikTok-account heeft meer dan 50.000 volgers, had je dit verwacht?

‘Nee, helemaal niet. In het begin was het gewoon mijn persoonlijke account, en deed ik er wel eens een leuk dansje op. Eén keer plaatste ik een video over mijn tatoeages, en dat bewoners vragen of dat eraf kan. In no time ging-ie viral, hij is 350.000 keer bekeken. Het viel me op dat video’s over mijn werk heel populair waren, dus ging ik hierop door en veranderde ik mijn accountnaam in Broeder Joep.’

Hoe komt het dat je zo succesvol bent?

‘In de eerste plaats omdat er heel veel mensen in de zorg werken, de doelgroep is gewoon groot. En mensen vinden mijn video’s herkenbaar, maar ook grappig. Ik zoek vaak het randje op.’

Ben je hier wel eens overheen gegaan?

‘Ik denk het niet. Ik heb in elk geval nooit een video offline gehaald omdat ik klachten kreeg. Op zich zou ik daar niet heel moeilijk over doen. Toen ik voor een andere zorginstelling werkte, droeg ik in video’s mijn uniformjasje met het logo van mijn werkgever erop. Achteraf vonden ze het niet fijn om ermee geassocieerd te worden, dus heb ik al die video’s op hun verzoek offline gehaald. Maar dat gebeurt me niet nog eens: daarna kocht ik direct een anoniem zzp-jasje, dat ik voor mijn video’s gebruik.’

Wat vindt je huidige werkgever van je video’s?

‘Heel leuk, maar mijn leidinggevende heeft ook een goed gevoel voor humor. Ik moet zeggen dat ik van mezelf al heel discreet ben in mijn video’s, en me indek. Cliënten komen bijvoorbeeld nooit in beeld, en als ze praten, is hun stem niet te horen. Zo blijft hun privacy gewaarborgd. Verder film ik vooral in mijn eigen huis, zodat mensen niet kunnen roepen dat ik op mijn werk kostbare tijd verspil aan video’s maken.’

Wat vind je van dat soort opmerkingen?

‘Ach, je kunt overal wel een probleem van maken. Ik denk dat die drie seconden dat je een video opneemt juist extra werkplezier geven en nieuwe kracht om je werk te blijven doen. Zo is er een filmpje waarin ik in een passieve tillift hang, met de muziek van Titanic erbij. “Dat is niet respectvol voor de cliënt”, reageerden mensen. Het grappige was dat een dochter van een cliënt die dezelfde tillift gebruikt tegen me zei: “Wat heerlijk om te zien dat jullie ook plezier hebben op het werk.” Maar eigenlijk krijg ik echt heel weinig online haat. Er zijn vooral veel positieve reacties.’

Met tennisrackets slaan naar bellenblaas, of de rollator gebruiken als katapult: bewegingsagoog Joël Kruisselbrink verovert het internet met originele beweegvideo’s die viral gaan >>

Wat vind je de mooiste reacties?

‘Ik hoor best vaak van zorgverleners dat ze geen zin hadden om naar hun werk te gaan, maar door mijn filmpje hebben ze er wél zin in. Of mensen die uit de zorg gegaan zijn, zeggen dat ze door mijn filmpje twijfelen om weer terug te keren. Blijkbaar inspireren mijn video’s hen, het geeft ze meer werkplezier. Dat is toch fantastisch?’

Is dat het doel van je video’s: zorgverleners meer werkplezier geven?

‘Ook, maar daarnaast wil ik laten zien dat de zorg meer is dan alleen maar billenwassen, zoals veel mensen helaas nog denken. Als ik zeg dat ik verzorgende ben, zegt niemand: “Oh wat een leuke baan”. Er is wel respect voor, het wordt gewaardeerd. Maar er zijn toch veel vooroordelen. Ik probeer te laten zien dat werken in de zorg zoveel meer is.’

Met grappige, maar ook serieuze video’s?

‘Jazeker, het is niet alleen maar lol. Zo heb ik ook wat video’s gepost over mensen met dementie die bijvoorbeeld zijn vergeten dat hun partner is overleden. Of hoe je als verzorgende jezelf bij elkaar raapt als een bewoner is overleden, want er zijn zoveel andere mensen die weer op je wachten. Als verzorgende ondersteun je mensen tijdens het meest kwetsbare deel van hun leven. Dat is heel mooi, maar soms ook pittig. Ik heb ook een keer een burn-out gehad, daar ben ik ook openhartig over in mijn video’s.’

Verzorgenden staan meestal niet direct op de voorgrond. Deze drie verzorgenden ig wisten wél de spotlight te pakken en kregen even alle aandacht >>

Wilde je eigenlijk altijd al in de zorg werken?

‘Nee, ik had geen idee wat ik later wilde worden. Vriendinnen van me gingen de opleiding ‘Verkopen reizen’ volgen, dus deed ik dat ook. Tijdens die opleiding moest ik stagelopen bij een zorgorganisatie, en organiseerde ik dagtripjes. Bij zo’n uitje ging ik in de bus automatisch naast mensen zitten die in hun uppie waren, heel gezellig. Toen ging ik nadenken over werken in de zorg. Ik heb altijd een zwak voor ouderen gehad, met mijn oma had ik een supersterke band. Nu ben ik op de pg helemaal op mijn plek. Of ik wil doorleren voor verpleegkundige? Mij niet bellen, ik vind de taken als verzorgende veel te leuk en weer terug de schoolbanken in is niks voor mij.’

Met je video’s ben je inmiddels een soort ambassadeur voor de zorg!

‘Ja, geweldig voelt dat. Ik word ook benaderd door zorginstellingen om workshops te geven aan hun verzorgenden, om hen te leren dit soort filmpjes te maken.’

Waar haal je je inspiratie vandaan?

‘Overal. Het zijn kleine dagelijkse dingen op mijn werk waarbij ik denk: hier zit een filmpje in. Dan buk ik bijvoorbeeld voor een cliënt die zegt: “Ga je nou al voor me op de knieën?” Dat type ik dan gauw op mijn telefoon, zodat ik  het niet vergeet. En met de geluidsfragmenten van Martien Meiland kun je vaak wel iets.’

Hoeveel video’s post je?

‘Elke dag wel eentje. Vandaag ben ik vrij, en heb ik er ook weer drie opgenomen. Dat gaat vrij snel: ik zet de standaard neer en in vijf minuten heb ik een filmpje opgenomen. Het bijhouden van mijn TikTok-account zorgt niet voor extra druk. Ik vind het leuk om te doen en word er zelf ook blij van. Maar het is geen verplichting. Toen ik ziek was, heb ik een paar weken niets gepost. Is ook prima.’

Je bent nooit te oud om te leren. Dit bewijst de 64-jarige Marga Kolkman, die onlangs slaagde voor de opleiding tot verzorgende ig: ‘Ze waren bang dat ik het fysiek niet aankon.’ >>

Welke video’s scoren het beste?

‘Daar is geen peil op te trekken. Soms stop ik veel tijd en energie in een video, en wordt hij maar 3.000 keer bekeken, en soms neem ik hem in een paar minuten op, en wordt de video 400.000 keer bekeken. Zo is een video waarin ik na een dienst het kussen met mijn hoofd aantik en dan direct weer opsta om mijn volgende dienst te draaien ruim 800.000 keer bekeken, een record voor mij.’

Welke tip heb je voor verzorgenden die ook TikTok-video’s willen maken over de zorg?

‘Dek jezelf zoveel mogelijk in, zodat je geen problemen kunt krijgen. Dus zorg voor een anoniem jasje, film zo min mogelijk op je werkplek en houd cliënten altijd anoniem, dus hun stem moet ook niet te horen zijn. En ik zag bijvoorbeeld een TikTokfilmpje van zorgverleners die een inco hadden ingesmeerd met chocopasta. Daarmee zou ik oppassen, want dan ben je materiaal aan het verspillen en daar krijg je waarschijnlijk commentaar op. Maar de belangrijkste tip is: blijf jezelf, want dat zal je video’s uniek maken.’

Naar TikTok Broeder Joep >>

Blijf op de hoogte van interviews met inspirerende verzorgenden met de gratis online nieuwsbrief van TVV voor verzorgenden >>