Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Vakbond opent meldpunt voor zorgverleners met Long covid

Vakbond FNV heeft een meldpunt geopend voor zorgverleners die last hebben van Long covid na een coronabesmetting.
Beeld: nadia_snopek / stock.adobe.com

Dit FNV-meldpunt is voor medewerkers in Zorg & Welzijn die Long covidklachten ervaren. Dit zijn voortslepende klachten na een coronabesmetting, zoals vermoeidheid en concentratiestoornissen. FNV wil met het meldpunt financiële en mentale gevolgen van Long covid zichtbaar maken ‘om de overheid en werkgevers wakker te schudden en zo nog beter voor jouw belangen op te komen’. Uiteindelijk wil FNV wil een financiële tegemoetkoming voor mensen die schade hebben geleden.

Long covid klachten

Na een besmetting met het coronavirus kan je langere tijd klachten houden. Dat wordt Long covid genoemd. Mensen met Long covid hebben klachten zoals vermoeidheid, kortademigheid, pijn op de borst, spierpijn, hoofdpijn, hartkloppingen, aanhoudende verhoging, langdurig verlies van reukvermogen, of kampen met een depressie of vergeetachtigheid. Dat laatste wordt vaak ‘brain fog’ genoemd.

Financiële tegemoetkoming

De FNV vindt dat de overheid een Long covidfonds moet instellen om een financiële tegemoetkoming te realiseren voor mensen die op de werkvloer besmet zijn geraakt en nog steeds Long covid-klachten ondervinden. Daarnaast wil de FNV samen met werkgeversorganisaties collectieve afspraken maken. Daarvoor is het belangrijk om de omvang van de problemen zorgvuldig in kaart te kunnen brengen. Het meldpunt is voor àlle zorgverleners, dus ook voor mensen die niet lid zijn van de vakbond.

Ga naar het meldpunt Long covid >>