Home Nieuws Alle verpleeghuizen sluiten voor bezoekers

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Alle verpleeghuizen sluiten voor bezoekers

Verpleeghuizen gaat dicht voor bezoekers, zei minister Hugo de Jonge (Volksgezondheid). Dit om de ouderen te beschermen tegen besmetting met het coronavirus. Hij spreekt van een 'ingrijpend besluit.'

De sluiting gaat sowieso tot 6 april duren, net als de eerder aangekondigde maatregelen. Maar De Jonge waarschuwt al dat het ‘reëel’ is om te denken dat het langer gaat duren: ‘De praktijk in Noord-Brabant en Limburg heeft laten zien dat beperking van het bezoek in verpleeghuizen nodig was om te voorkomen dat mensen besmet raken.’ Het besluit is genomen in overleg met de Vereniging Specialisten Ouderengeneeskunde Verenso en het RIVM.

Creatief in contact

Dat ouderen beschermd moesten worden tegen het coronavirus door bezoek te beperken, werd eerder al geadviseerd door Rutte. Het stond zorginstellingen vrij hoe ze dit invulden. Sommigen waren al dicht voor bezoek, anderen reguleerden het bezoek door één persoon per dag op bepaalde tijden toe te staan. De Jonge vindt het ‘hartverwarmend’ hoe verpleeghuizen ervoor zorgen dat bewoners toch in contact kunnen komen met hun naasten, via bijvoorbeeld beeldbellen of telefonisch. ‘Ik denk dat we die creativiteit ook nodig hebben’, stelt hij.  Op social media berichten verzorgenden dat ze soms hun eigen telefoon gebruiken om bewoners even te laten facetimen met hun naasten, ook worden er kaartenacties gehouden of sturen kinderen tekeningen in.

Check het laatste corona-nieuws voor verzorgenden op onze speciale Liveblog corona >>

In situaties waarin mensen in hun laatste levensfase verkeren, wordt een uitzondering gemaakt op het bezoekverbod. Op die manier kunnen mensen toch nog afscheid nemen van hun naasten. Daar zal de instelling zelf over besluiten. Het Outbreak Management Team (OMT) van het RIVM had al geadviseerd om voor de ouderenzorg speciale plannen te maken om de toch al zwakke bewoners tegen het nieuwe coronavirus te beschermen. Ook het personeel wordt zo beter beschermd.

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor verzorgenden met de gratis online nieuwsbrief van TVV voor verzorgenden. Abonneer hier >>

Op de vraag of ouderen thuis zich extra zorgen moeten maken, antwoordde De Jonge dat er in de thuissituatie niet honderden mensen over de vloer komen: ‘En als mantelzorgers klachten hebben, moeten ze sowieso niet op bezoek gaan’, aldus de minister. Hij merkt wel op dat er een extra vinger aan de pols wordt gehouden nu veel ouderen thuis niet meer naar dagbesteding kunnen gaan, omdat die gesloten is: ‘We moeten in de gaten blijven houden: gaat het thuis nog wel goed? Houdt de mantelzorger het nog wel vol? Dat gebeurt volop, en ook daar is men heel creatief. Er wordt volop samengewerkt met bijvoorbeeld vrijwilligers die zich melden. Natuurlijk is er ook professionele steun nodig, en daarvan zien we goede voorbeelden in het land.’ Vooralsnog vindt de minister van VWS het niet nodig dat er op dat vlak maatregelen getroffen worden.

Welke creatieve manieren hebben jullie gevonden om contact met naasten te blijven onderhouden? Mail naar redactie.tvv@bsl.nl of reageer hieronder!

Nieuwsbrief Abonneren