Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Verzorgende in Vijf Uur Show: ‘Ik zat tegen een burn-out aan’

De Vijf Uur Show besteedde onlangs aandacht aan de uitslag van de enquête van Tijdschrift voor Verzorgenden (TVV), die was ingevuld door bijna duizend verzorgenden. Hoofdredacteur van TVV Rhijja Jansen en verzorgende ig in de thuiszorg Joyce Bleeker waren te gast om te praten over de impact van de eerste coronagolf op verzorgenden: 'Ik zat tegen een burn-out aan.'
Uit de enquête  blijkt dat meer dan de helft (54 procent) van de verzorgenden in de VVT (verpleeg-, verzorgingshuizen en thuiszorg) niet klaar is voor een eventuele tweede coronagolf. Dat komt niet alleen door de fysieke en emotionele uitputtingsslag van de eerste golf, maar ook doordat verzorgenden zich niet gezien voelen door de overheid en het RIVM. ‘Alles draait om de ic’s’, is een veelgehoorde uitspraak van de verzorgenden die de enquête invulden.

Geen oog voor verzorgenden

In de media was volop aandacht voor deze uitslag:het bericht werd onder andere overgenomen door RTL Nieuws, De Gelderlander, Tubantia, De Stentor, Noordhollands Dagblad, WNL en Omroep Brabant. Daarnaast werden hoofdredacteur Rhijja Jansen en verzorgende ig Joyce Bleeker uitgenodigd in de studio van de Vijf Uur Show. Verzorgende Bleeker vertelde dat de eerste golf een enorme impact op haar had: ‘Veel cliënten hielden de deur dicht, uit angst voor besmetting. Of ze vroegen veel  meer van me dan dat ik ze kon geven, dat was heel heftig. Als je dan thuis je rust niet kunt vinden omdat je man en kinderen ook thuis zitten, zit je bijna tegen een burn-out aan.’ Hoofdredacteur Jansen vertelt over een reactie van een verzorgende uit een verpleeghuis: ‘Zij zorgde jarenlang voor dezelfde cliënt, maar op de dag dat haar cliënt stierf, had ze dienst op een andere afdeling. Via het raam moest ze toezien hoe haar cliënt onrustig en bang was, terwijl ze zelf niets kon doen. Zulke dingen zijn traumatisch.’ De twee onderstreepten dat verzorgenden zich niet gehoord voelen door de overheid en het RIVM: maar liefst 93 procent van de verzorgenden vond dat er onvoldoende oog was voor de VVT.

Wekelijks testen en meer voorlichting

Het lijkt erop dat er inmiddels méér oog komt voor de verzorgenden: minister De Jonge (VWS) kondigde onlangs in de persconferentie aan dat er wekelijks getest wordt in verpleeghuizen waar een coronabesmetting is aangetroffen. Verder wil het kabinet verzorgenden beter gaan trainen om verspreiding in verpleeghuizen te voorkomen. Ze moeten symptomen beter gaan herkennen.