Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Voortaan wekelijkse testen in verpleeghuizen met COVID-19

Het kabinet gaat wekelijks testen in verpleeghuizen waar een coronabesmetting is aangetroffen. Dat kondigde minister Hugo de Jonge (Volksgezondheid) aan tijdens de landelijke persconferentie over het coronabeleid.
Foto: AdobeStock

Het OMT, het team van experts waar het kabinet zich op baseert, had geadviseerd om wekelijks te testen bij alle bewoners en werknemers van een verpleeghuis als er sprake is van een besmetting of uitbraak. Dat zal volgens de minister dan doorgaan ’totdat de besmetting is teruggedrongen’.

Verzorgenden preventief testen

Het kabinet overweegt ook om medewerkers en bewoners preventief te gaan testen als het aantal besmettingen in de directe omgeving van de instelling toeneemt. Maar eerst moet onderzocht worden wanneer er dan preventief getest moet worden en of er voldoende capaciteit is. Verder wil het kabinet verzorgenden beter gaan trainen om verspreiding in verpleeghuizen te voorkomen. Ze moeten symptomen beter gaan herkennen. Ook moeten medewerkers op een locatie met besmetting persoonlijke beschermingsmiddelen gaan dragen. Eerder werd bekend dat een uitbraak in een verpleeghuis mede verspreid is door verzorgenden die dichtbij elkaar lunchten.

In de vvt gebruiken verzorgenden pbm zoals schort, mondmasker, bril en handschoenen. Maar biedt een vuurwerkbril eigenlijk voldoende bescherming tegen het coronavirus? En kun je een schort van je collega hergebruiken? De deskundige zet de fabels en feiten op een rij >>

Uit recent onderzoek blijkt dat het coronavirus zich in verpleeghuizen ongemerkt kan verspreiden. Symptomen van het coronavirus bleken niet altijd even duidelijk zichtbaar of werden niet altijd herkend. Daarom wil het OMT het beleid aanpassen. Op dit moment worden bewoners van verpleeghuizen getest zodra ze klachten hebben, maar dat is niet altijd eenvoudig vast te stellen bijvoorbeeld bij mensen met ernstige dementie. Systematisch testen werd tot dusver afgeraden. De Jonge spreekt van ‘voortschrijdend inzicht’.

Eerder gaf meer dan de helft van de verzorgenden aan niet klaar te zijn voor een tweede coronagolf. Dat komt niet alleen door de fysieke en emotionele uitputtingsslag van de eerste golf, maar ook doordat verzorgenden zich niet gezien voelen door de overheid. ‘Alles draait om de ic’s.’ >>

Toen de pandemie in het voorjaar uitbrak, werden verpleeghuizen volledig van de buitenwereld afgesloten. Bezoek mocht niet meer langs komen. ‘Zo’n rigoureuze maatregel, hoe nodig die toen ook was, die moet je eigenlijk niet meer willen treffen’, aldus De Jonge.

Blijf op de hoogte van het laatste coronanieuws voor verzorgenden met de gratis online nieuwsbrief van TVV voor verzorgenden >>