Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Verzorgende Marlene is jaarwinnaar TVV Check 2022

De TVV Check jaarwinnaar 2022 is verzorgende ig Marlene van Veen. Zij gaat op kosten van TVV gastronomisch dineren én krijgt een waardebon die ze mag besteden aan vakliteratuur in de BSL-shop.
Foto: Mario Demey

Verzorgende ig Marlene van Veen (60) was blij verrast toen ze hoorde dat ze de jaarwinnaar van de TVV Check 2022 was geworden: ‘Ik doe wel eens ergens aan mee, maar win dan hooguit een pakje ansichtkaarten of een bloemetje. Niet zulke grote dingen als dit.’

Nieuwe carrière

Van Veen maakte in 2011 een carrièreswitch naar de zorg. Voorheen werkte ze op de kwekerij van haar vader: ‘Maar eigenlijk wilde ik altijd al in de zorg werken. Het werken in de kwekerij viel me zwaar, en toen een vriendin vertelde dat ze een huiskamer-assistent in een verzorgingshuis zochten, solliciteerde ik meteen en werd ik aangenomen. Daarna deed ik de opleiding tot verzorgende ig. Het waren drie tropenjaren, waarin mijn sociale leven op een laag pitje stond, maar ik haalde mijn diploma.’

Werken in België

Marlene werd verliefd op een Vlaming en is hiervoor naar België verhuisd, waar ze in WZC De Ril in Middelkerke werkt. ‘Helaas is mijn diploma verzorgende ig hier vergelijkbaar met dat van een helpende, dus ik mag minder dan als ik in Nederland zou werken.’ Wat ook anders is in België: Van Veen werkt nu in een zorginstelling waar mensen met somatische en psychogeriatrische aandoeningen door elkaar samenleven: ‘Dus ik moet van alles wat weten.’

Ziektebeelden

Daarom is ze extra blij met de TVV Check, waar verschillende ziektebeelden behandeld worden. ‘Ik vond die over de ziekte van Korsakov erg boeiend, want we hebben toevallig een paar dames met deze aandoening. Dankzij de TVV Check begreep ik waarom zij confabuleren, oftewel: zelf verhalen verzinnen om de gaten in hun geheugen op te vullen. Verder vond ik de TVV Check over delier in de palliatieve fase erg interessant. Ik kende dat nog niet.’ Andere onderwerpen die in 2022 aan bod kwamen in de TVV Check zijn bloedverdunners, mondzorg, oogdruppelen en voetzorg.

Overstap zorg

Van Veen is blij dat ze de overstap naar de zorg heeft gemaakt: ‘De waardering die ik krijg van cliënten en hun naasten is onbetaalbaar. Zo heb ik een paar mannelijke cliënten met dementie, en hun vrouwen komen regelmatig op bezoek. Als ze bepaald gedrag van hun man niet begrijpen, zijn ze blij als ik hierover uitleg kan geven. En andersom vertellen ze mij waardevolle informatie over de cliënt. Zo ondersteunen we elkaar.’

Ook kans maken op leuke prijzen? Bij elke TVV Check verloten we een mooie prijs, en de grootste winnaars van het jaar krijgen een extra grote prijs. Daarnaast kun je met elke TVV Check 2 accreditatiepunten verdienen. Naar de TVV Check >>

TVV feliciteert ook de tweede-prijswinnaars van de TVV Check. Zij ontvangen een tegoedbon voor e-learnings van Bohn Stafleu van Loghum en een high-tea-arrangement. Zoals verzorgende ig Sylvia van Steensel-van der Ent en verzorgende ig Jellie Sirag.

Blijf op de hoogte van nieuwe TVV Checks met de gratis online nieuwsbrief van TVV voor verzorgenden >>