Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

 ‘Verzorgenden kunnen zelf voorhuid terugschuiven bij Spaanse kraag’

Een Spaanse kraag is een acuut medisch probleem, dat direct behandeld moet worden. Dat kun je als verzorgende zelf doen, zegt arts-seksuoloog Peter Leusink in een artikel over Spaanse kraag in Tijdschrift voor Verzorgenden (TVV).
Foto: Jiri Hera / stock.adobe.com

Het artikel staat in het Penisdossier van TVV, dat nu gratis te downloaden is. Een Spaanse kraag – paraphimosis – ontstaat als de voorhuid van de penis achter de rand van de eikel klem komt te zitten. Het bloed uit de voorhuid kan hierdoor niet meer goed worden afgevoerd. Ondertussen zorgen dieper gelegen bloedvaten nog wel voor de aanvoer van nieuw bloed naar de voorhuid. Door al dat – extra – bloed zwelt de voorhuid op, rondom de eikel. De zwelling doet qua vorm denken aan de kragen die Spaanse edelen vroeger droegen. Vandaar de naam Spaanse kraag. ‘Het is bijzonder pijnlijk’, aldus arts-seksuoloog Peter Leusink.

Voorhuid terugduwen

Signaleer je Spaanse kraag bij een cliënt? Dan adviseert Leusink om onmiddellijk de zwelling te koelen: ‘Bijvoorbeeld met een coldpack, met een theedoek eromheen. Die leg je op de penis, tot de zwelling wat afneemt. En dan probeer je de voorhuid weer naar voren te duwen, over de gezwollen eikel heen. Dat is soms een heel gepruts; ik ben er weleens 30 minuten mee bezig geweest. Het is bovendien heel pijnlijk voor de man. Maar het móét gebeuren. Zodra de voorhuid weer over de eikel zit, trekken zwelling en pijn binnen enkele minuten weg.’

Klik hier om het hele artikel te lezen in het Penisdossier >>