Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Verzorgenden testen op corona gaat moeizaam

Ruim 60 procent van de verzorgenden en verpleegkundigen zegt  dat er niet actief getest wordt als er verdenkingen zijn van het virus.
55 procent van de verzorgenden en verpleegkundigen zegt dat er sinds de ‘extra testen’ niets is verbeterd. Foto: AdobeStock

Dit blijkt uit een peiling van vakbond NU91 onder ruim 2500 verzorgenden en verpleegkundigen. Afgelopen week zou zorgpersoneel in de VVT meer worden getest. Maar meer dan de helft (60 procent) geeft in het onderzoek aan dat collega’s met symptomen van corona niet getest worden. 55 procent zegt dat er sinds de ‘extra testen’ niets is verbeterd.

Vakbond NU91 pleit voor compensatie voor nabestaanden, als er een verzorgende of verpleegkundige overlijdt aan de gevolgen van het coronavirus. Lees meer >>


‘Een collega van mij had koorts, maar is niet getest’, vertelt een zorgmedewerker. Een thuiszorgmedewerker geeft aan dat ze bij koorts een paar dagen thuis moet blijven. ‘Als je dan niet beter bent, denken ze er misschien over na of ik me mag laten testen.’ Een ander: ‘Er moet eerst intern worden vergaderd om te bepalen hoe hier mee om te gaan.’  NU91-woordvoerder Michel van Erp in het AD: ‘Het is schrijnend om te constateren dat er in verpleeg- en verzorgingshuizen, de thuiszorg en gehandicaptenzorg geen substantiële verbetering is.’ Volgens vakbond FNV moeten de zorgmedewerkers de tests van hun eigen risico betalen. ‘Te gek voor woorden’, vindt vice-voorzitter Kitty Jong.

Volg het laatste corona-nieuws voor verzorgenden met de gratis online nieuwsbrief van TVV voor verzorgenden. Lees meer >>

Het ministerie van VWS heeft de signalen besproken met de GGD en geeft aan dat er direct actie ondernomen is. ‘Zorgmedewerkers met 24 uur klachten die buiten het ziekenhuis werkzaam zijn, direct patiëntencontact hebben en die onmisbaar zijn voor de zorgcontinuïteit, kunnen zich melden bij hun bedrijfsarts’, licht een GGD-GHOR-woordvoerder toe.

Bij het testen van verzorgenden worden de volgende vragen doorlopen:

  1. Heeft de medewerker koorts > 38 graden?

Zo ja: medewerker blijft thuis tot 24 uur koortsvrij.

 

  1. Is de medewerker 24 uur koortsvrij en zijn alle klachten van hoesten en neusverkouden verdwenen?

Zo ja: medewerker kan werken.

  1. Is de medewerker 24 uur koortsvrij, maar houden de klachten van hoesten en/of neusverkouden aan?

Zo ja: onderstaande vragen beantwoorden.

  1. Kan de medewerker thuisblijven?

Zo ja: medewerker blijft thuis.

  1. Is het mogelijk om de werkzaamheden aan te passen zodat er geen significant contact is met patiënten/cliënten? Dat wil zeggen:

– medewerker verricht alleen administratieve werkzaamheden; OF

– medewerker houdt 1,5 meter afstand van patiënt/cliënt; OF

– medewerker heeft alleen vluchtig contact (zoals aanreiken medicijnen)

Zo ja: werkzaamheden aanpassen.

  1. Is het voor de continuïteit van de zorg noodzakelijk dat de medewerker zorg blijft verlenen?

Zo ja: medewerker testen

In afwachting van de uitslag persoonlijke beschermingsmiddelen gebruiken (chirurgisch mondneusmasker en wegwerphandschoenen), zodat de medewerker de patiënt/cliënt niet besmet.