Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

VWS paste mondkapjesbeleid VVT aan in OMT-advies

Het ministerie van VWS heeft in de eerste maanden van de coronacrisis tekstsuggesties gedaan in de conceptadviezen van het Outbreak Management Team (OMT). Zo werd het mondkapjesbeleid in de ouderenzorg aangepast.
Foto: juliasudnitskaya / stock.adobe.com

Dit meldt actualiteitenprogramma Nieuwsuur. In de eerste maanden van de coronacrisis werd door het OMT verschillende adviezen gegeven. Zo werd ontraden dat zorgverleners in zorginstellingen voor ouderen uit voorzorg mondkapjes moesten dragen. Maar dat advies kwam niet van het OMT. In plaats daarvan vond een ambtenaar van het ministerie dat het werkelijke advies ‘nog wel een tandje scherper’ kon en voegde de zin zelf toe. Het RIVM nam de wijziging over in de richtlijnen voor verpleeg- en thuiszorg.

Niet mee bemoeien

Verschillende hoogleraren spreken in Nieuwsuur van ‘politieke sturing’ in de adviezen. Hoogleraar Gezondheidsrecht Jaap Sijmons: ‘Ik denk dat hier zelfs de wet geschonden wordt. Daarin staat dat de minister zich niet moet bemoeien met de wetenschappelijke methode van het RIVM. Daar moet hij echt van afblijven. Dat is hier niet gebeurd.’