Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Website geeft stappenplan voor triage door verzorgende

Een triagewebsite met een overzicht van gezondheidsproblemen ondersteunt verzorgenden en verpleegkundigen bij wat ze moeten doen als hun cliënt bijvoorbeeld braakt of een rood, dik been heeft. De website is ontwikkeld door van Archipel Zorggroep en zorgen ervoor dat telefoontjes naar de arts beter zijn voorbereid.
Foto: Arno Massee

Triage gaat over het bepalen van de urgentie bij een hulpvraag. Er wordt gekeken naar wat de ernst is, wat prioriteit heeft en hoeveel tijd de zorg rondom deze vraag kost. Tiny Wentholt-Janssen van Archipel Zorggroep vertelt aan Vilans dat de website twee doelen heeft: ‘Ten eerste verpleegkundigen en verzorgenden sterker maken in hun werk door klinisch redeneren te ondersteunen. Daarmee draagt het bij aan de veiligheid voor onze bewoners. Het tweede doel is de werkdruk van de specialisten ouderengeneeskunde te verlagen. Nu telefoontjes met de arts beter worden voorbereid, kunnen zij hun werk gemakkelijker doen.’

Welke metingen en observaties kun je als verzorgende doen bij cliënten met verdenking van COVID-19? Je leest het in het nieuwste hoofdstukje van het AxionContinu Triageboekje Verzorgd Wonen 2021 >>

Verpleegkundigetriage.nl geeft een overzicht van verschillende gezondheidsproblemen, zoals hoofdpijn en pijn op de borst. Zorgprofessionals doorlopen een serie vragen in een stappenplan dat gebaseerd is op landelijke protocollen. Op die manier stellen ze vast of een probleem wel, in mindere mate, of niet acuut is. De kleuren rood, oranje en groen laten dat zien. Is sprake van oranje of rood, dan kunnen zorgverleners een verpleegkundige of arts bellen.

Dit gebeurt volgens een belscript: voordat ze gaan bellen, noteren ze eerst zaken als naam en leeftijd, symptomen en een aantal vitale parameters, zoals de bloeddruk. Door eenzelfde instrument te gebruiken kunnen artsen met eenduidige symptoom- en cliëntinformatie tot een oordeel komen. Een e-learning leert verzorgenden en verpleegkundigen werken met de website.

Naar de triagewebsite >>

Blijf op de hoogte van handige tips over triage met de gratis online nieuwsbrief van TVV voor verzorgenden >>