Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

‘Werkgever mag ongevaccineerde verzorgende weigeren’

Werkgevers in de zorg kunnen juridisch gezien in het uiterste geval medewerkers weigeren om met cliënten te werken als zij niet zijn gevaccineerd.
Foto: Wolfilser / stock.adobe.com

Dat stellen twee advocaten van Capra Advocaten, Tom Koomen en Esther van Gaal in een interview met Skipr. Of je ontslagen kunt worden als je weigert om je te laten vaccineren, hangt van verschillende zaken af, legt Van Gaal uit: ‘Om welke soort patiënten gaat het, hoe groot is het risico op besmetting, is er voldoende personeel beschikbaar, kan de werknemer ander werk gaan doen?’ Werkgevers zullen hun personeel wel een waarschuwing vooraf moeten geven en met elkaar in gesprek gaan over mogelijke andere functies of omscholing.

Reacties brancheorganisaties

De brancheorganisaties vinden dat wel of niet vaccineren een vrijwillige keuze is van de zorgmedewerker. Hiermee volgen zij de landelijke richtlijnen van VWS. Ze stellen allemaal dat het heel goed mogelijk is om veilige zorg te leveren onder de huidige omstandigheden. Ontslaan van niet gevaccineerde medewerkers gaat voor de brancheorganisaties te ver. Bovendien is het lastig voor zorgaanbieders om erachter te komen wie er wel en niet gevaccineerd is, omdat medewerkers vanwege de AVG niet verplicht zijn om dit aan hun werkgever te melden.

Verplicht in Duitsland en België

Tot dusver heeft iedereen zelf de keuze om zich wel of niet te laten vaccineren, meldt Zorgvisie, vakblad voor zorgmanagers. Het coronavaccin is vrijwillig en niet verplicht. De bereidheid tot vaccineren is landelijk toegenomen. Zo zijn onder het zorgpersoneel zeven op de tien van plan zich te laten vaccineren. Een harde kern van 10 procent wil dit echter niet. Een vaccinatieplicht is op zichzelf overigens juridisch wel mogelijk mits dit een wettelijke grondslag heeft, noodzakelijk en proportioneel is. Zo kent Duitsland en België wél een wettelijke vaccinatieplicht. Minister De Jonge liet echter begin september 2020 tijdens de behandeling van de Coronawet weten dat ‘niemand verplicht zal worden zich te laten vaccineren’.

Lees het hele nieuwsbericht op de website van Skipr >>

Blijf op de hoogte van interessant vaccinatienieuws voor verzorgenden met de gratis online nieuwsbrief van TVV voor verzorgenden >>

1 REACTIE