Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Zorgdirecteuren sjoemelden op allerlei manieren met zorgbonus

Van spookpersoneel tot dubbele premie voor directeuren. De zorgbonus is in 2020 op allerlei manieren niet op de juiste plek terechtgekomen.
Foto: solarseven / Getty Images / iStock

Dat blijkt uit onderzoek van RTL Nieuws. Het kabinet maakte vorig jaar 1000 euro vrij voor elke zorgmedewerker in de frontlinie tijdens de eerste coronagolf. Uit onderzoek van RTL Nieuws blijkt dat er op allerlei manieren is gesjoemeld met de zorgbonus in 2020.

Spookmedewerkers

Zo zijn, volgens RTL Nieuws, bonussen in eigen zak gestoken door directeuren en werden bonussen aangevraagd voor ‘spookmedewerkers’, oftewel: niet bestaande zorgmedewerkers. Karen Ottens van RIEC Oost-Nederland – dat in samenwerking met overheden onderzoek doet naar zorgfraude – vertelt aan RTL Nieuws dat werknemerslijsten bijvoorbeeld zijn gemanipuleerd. Zelf zag de onderzoeksredactie van RTL Nieuws bij tientallen zorgbedrijven dat het aantal medewerkers voor wie bonus is aangevraagd, hoger is dan het maximale aantal personeelsleden dat in 2020 aan het ministerie is verantwoord.

Naïef

De zorgbonus moest snel worden geregeld, waardoor het ministerie van VWS veel verantwoordelijkheid gaf aan directies van zorgorganisaties. De kosten pakten 800 miljoen euro duurder uit dan vooraf was ingecalculeerd, omdat er voor veel meer werknemers een zorgbonus was aangevraagd. Volgens deskundigen is het kabinet naïef geweest door zorgaanbieders veel verantwoordelijkheid te geven en weinig aandacht te besteden aan controle.

Topje van de ijsberg

Hoe vaak er in totaal sprake is geweest van zorgbonusfraude, is onbekend. RTL Nieuws onderzocht zo’n 300 van de 8000 bedrijven die een zorgbonus ontvingen. De bewezen fraude is volgens experts vermoedelijk slechts het topje van de ijsberg.

Blijf op de hoogte van nieuws voor verzorgenden met de gratis online nieuwsbrief van TVV voor verzorgenden >>