Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Alleen nog goedgekeurde mondkapjes en handschoenen voor de zorg

Fabrikanten, inkopers en leveranciers van mondmaskers en handschoenen mogen vanaf vrijdag 1 oktober alleen nog producten met CE-markering leveren aan zorgaanbieders.
Foto: Rawpixel.com / stock.adobe.com

Dat meldt de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ). De inspectie liet nog levering toe van maskers en handschoenen zonder zo’n markering als er ergens ernstige tekorten waren. De CE-markering geeft aan dat een product voldoet aan Europese regels over onder meer veiligheid. Persoonlijke beschermingsmiddelen moeten zo’n markering hebben voordat ze op de markt mogen worden gebracht.

Tekorten

Vanwege tekorten aan beschermingsmiddelen tijdens de beginfase van de coronapandemie mochten in 2020 mondmaskers en handschoenen zonder CE-markering worden verkocht aan de zorg. Dat bleef ook de rest van de pandemie zo, maar enkel als er ernstige tekorten optraden. Dat komt op 1 oktober dus ook ten einde.

Hoe voorkom je puistjes door je mondmasker? De dermatoloog geeft advies >>

Zorgaanbieders die nog voorraden van mondmaskers en handschoenen zonder CE-markering hebben, mogen die tot 1 juni 2022 blijven gebruiken. Volgens de inspectie gaat het niet meer om grote voorraden. Fabrikanten, inkopers en leveranciers mogen hun voorraden niet opmaken door ze bij zorginstellingen aan te bieden.

Blijf op de hoogte van nieuws over het mondmasker met de gratis online nieuwsbrief van TVV voor verzorgenden >>