Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Bijna helft van verzorgenden bereikbaar buiten werktijd

Bijna de helft van de zorgmedewerkers is regelmatig beschikbaar buiten werktijd. Bijvoorbeeld via telefoon, e-mail of WhatsApp.
Verzorgenden hoeven volgens de nieuwe CAO vvt niet meer in appgroepen te zitten. Foto: iStock

Dit blijkt uit cijfers van de Nationale Enquête Arbeidsomstandigheden van het CBS en TNO.  Van alle beroepsgroepen zijn managers het meest buiten werktijd bereikbaar (76 procent). Ook werknemers met een pedagogisch beroep, veelal werkzaam in het onderwijs, zijn dit met 61 procent meer dan de meeste andere beroepen. Werknemers met een bedrijfseconomisch of administratief beroep, een beroep in de techniek, of in zorg en welzijn, zijn gemiddeld het minst vaak bereikbaar buiten werktijd. Toch zijn ook in deze beroepen nog altijd ruim 4 op de 10 werknemers frequent in eigen tijd bereikbaar.

Ontstaan burn-out

‘De norm wordt alsmaar verder opgerekt’, zegt psycholoog Thijs Launspach tegen RTL Nieuws. Hij vindt dat werknemers de tijd moeten hebben om hun ‘werkhoofd’ uit te zetten. ‘Voor onze hersenen bestaat er geen groot verschil tussen aan het werk zijn of stand-by staan. Dat is een van de stressoren die bijdragen aan het ontstaan van burn-outs’, aldus Launspach.

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor verzorgenden met de gratis online nieuwsbrief. Abonneer hier >>

In de nieuwe cao VVT is het recht op onbereikbaarheid een belangrijk onderdeel. ‘Als je leidinggevende je belt op een vrije dag, hoef je niet op te nemen. Daarnaast ben je ook niet verplicht om in appgroepen van je werk te zitten’, vertelt Rolf de Wilde van vakbond NU’91 hierover. ‘Veel zorgmedewerkers ervaren dit als druk: als ze bijvoorbeeld op een vrije dag na twee uur hun telefoon aanzetten, komen er opeens 60 appjes binnen in de appgroep van het werk. Dat is onprettig en hoeft  niet: je mag er nu gewoon uitstappen zonder hier een reden voor te geven. En een werkgever mag nu nooit meer medewerkers ontslaan omdat ze onbereikbaar zijn buiten werktijd.’

Hoe voorkom je een burn-out? Verzorgenden delen hun tips hier >>

Ben jij buiten werktijd bereikbaar voor je werk? Reageer hieronder!