Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

‘Geen versoepeling bezoekverbod’

Het Outbreak Management Team (OMT) zal het kabinet adviseren om het bezoekverbod van zorginstellingen niet te versoepelen. Wel worden de maatregelen rondom thuiswonende ouderen en kwetsbaren versoepeld.
Foto: AdobeStock

Dit staat in een uitgelekt rapport met adviezen van het OMT, dat de NOS onderschepte. Het OMT schat in dat het toestaan van bezoek in zorginstellingen de kans op besmetting van de bewoners vergroot en daarmee ook de kans op verspreiding van het virus in de zorginstelling. Daarom adviseert het OMT om de bezoekregeling op dit moment nog niet aan te passen, valt in het rapport te lezen. Dit ondanks dat er de laatste tijd steeds meer stemmen opgingen om het bezoekverbod te versoepelen.

Kwetsbare ouderen die besmet zijn met het coronavirus, hebben vaak niet de gangbare symptomen die daarbij horen. Geriaters waarschuwen daarom om alert te zijn bij verwarring (delier) en valpartijen >>

Het OMT wil dat nader inzicht in de situatie in de verzorgingshuizen nodig is, onder andere door gebruik te maken van de nu beschikbare testcapaciteit om bewoners en medewerkers te testen op COVID-19. Ook adviseert het OMT om kleinschalige pilots uit te voeren op het gebied van versoepeling van het bezoekverbod. Op basis hiervan kan landelijk beleid voor versoepeling van de bezoekregeling gebaseerd worden. Voorstellen voor deze pilots zijn in voorbereiding.

Als je regelmatig een mondkapje draagt, kunnen de elastieken hiervan lelijk snijden achter je oren. Met deze vijf eenvoudige manieren geef je je oren wat ‘lucht’ >>

Uit een poll op onze Facebookpagina blijkt dat de meerderheid van verzorgenden tegen een bezoekverbod is. Het OMT steunt deze wens nadrukkelijk. Ook wil het verzorgenden in staat stellen om bij constatering van een eerste COVID-19-patiënt gebruik te maken van persoonlijke beschermingsmiddelen (pbm) zoals mondkapjes op de betreffende afdeling. Gebruik buiten de betrokken afdeling wordt echter afgeraden.

Cliënten in thuiszorg

Het grootste deel van de ouderen woont zelfstandig, en eerder was de maatregel afgekondigd om 70-plussers en andere kwetsbaren niet te bezoeken. Hier komt het OMT nu op terug: ‘Wijs bij zelfstandig wonende kwetsbare ouderen één of twee vaste personen aan die de oudere met enige regelmaat blijven bezoeken’, valt in het rapport te lezen. Het OMT erkent namelijk dat een deel van deze thuiswonende mensen nauwelijks mantelzorg of thuiszorg krijgt.  Doordat deze groep zich goed aan de maatregelen houdt en nauwelijks tot geen bezoek ontvangt, zijn er signalen dat deze ouderen ontregeld raken, waarbij de hulp niet of laat kon worden ingeschakeld. Om te zorgen dat hen belangrijke steun niet ontzegd wordt, adviseert het OMT deze maatregel te versoepelen. Hoogstwaarschijnlijk zal Rutte de adviezen overnemen in de nieuwe maatregelen, want hij baseert zich steeds op adviezen van het OMT.

Blijf op de hoogte van het laatste corona-nieuws voor verzorgenden met de gratis online nieuwsbrief van TVV voor verzorgenden. Abonneer hier >>