Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Gratis download: zakkaartjes urineweginfecties en lage luchtweginfecties

De specifieke aandachtspunten voor verzorgenden bij de richtlijnen urineweginfecties bij kwetsbare ouderen en lage luchtweginfecties bij kwetsbare ouderen zijn omgezet in praktische zakkaartjes.

Zo kunnen verzorgenden en verpleegkundigen de richtlijnen zorgvuldiger toepassen. De zakkaartjes Richtlijn Urineweginfecties bij kwetsbare ouderen en Richtlijn Lage luchtweginfecties bij kwetsbare ouderen zijn ontwikkeld door Verenso en gratis te downloaden. Beide richtlijnen verschenen in 2018. Verzorgenden zijn een onmisbare schakel bij het implementeren van de richtlijnen, meldt Verenso op haar website. In samenwerking met V&VN en Zorgspectrum heeft de vereniging van specialisten ouderengeneeskunde daarom deze zakkaartjes ontwikkeld, waarin de specifieke aandachtspunten voor verzorgenden en verpleegkundigen staan vermeld.

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws van richtlijnen voor verzorgenden met de gratis nieuwsbrief van TVV voor verzorgenden. Abonneer hier >>

De zakkaartjes laten stapsgewijs de symptomen zien, aanbevelingen voor preventie, de rol van verpleegkundigen vóór een eventuele behandeling, keuzes die de arts maakt, de rol van verpleegkundigen tijdens of na de behandeling en alarmsignalen voor eventueel opnieuw inschakelen van de arts.

Aandachtspunten verzorgenden

Bij urineweginfecties bij kwetsbare ouderen is de rol van verzorgenden onder andere het actief controleren van plasklachten en flankpijn, koorts, verwardheid, bloeddruk en algeheel ziek zijn. Urinesticken wordt alleen aanbevolen om een urineweginfectie uit te sluiten. Bij lage luchtweginfecties bij kwetsbare ouderen zijn aanbevelingen voor verzorgenden onder andere klachten verlichten (bij benauwdheid bijvoorbeeld de cliënt rechtop laten zitten), de cliënt zo snel mogelijk uit bed te halen, en 2 tot 3 keer daags extra controles te doen. En de arts weer inschakelen de cliënt zieker wordt (slechter aanspreekbaar en onvoldoende vochtinname zijn voorbeelden), antibiotica binnen 48 uur geen verbetering geeft en symptoomverlichting nodig blijft.

Lees ook: Gratis e-learning voor verzorgenden over dementie en relatie met familie