Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Leerling verzorgende: ‘Ik moest zonder toezicht injecties geven’

De  kwaliteit van de stagebegeleiding laat te wensen over, meldt Reporter Radio (KRO-NCRV) in een  reportage waarin een leerling verzorgende aan het woord komt over de begeleiding in zorginstelling Altenastaete Woon/Thuiszorg uit Brabant.
Leerling Sanne moest al snel zonder toezicht injecties geven. Foto: AdobeStock

Sanne werkt als helpende bij zorginstelling Altenastaete, als ze wordt gevraagd om de bbl opleiding tot verzorgende ig te doen, vertelt ze in de reportage van Reporter Radio. ‘In het begin werkte ik in nachtdienst samen met een verzorgende ig, maar uiteindelijk moest ik dit alleen doen’, ze was toen een half jaar op weg met de opleiding, ‘het gaf me een onzeker gevoel. En van leerlingen in andere zorginstellingen hoorde ik dat zij altijd boventallig stonden.’

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws over stages in de zorg met de gratis online nieuwsbrief van TVV voor verzorgenden. Abonneer hier >>


Ook vertelt zij dat ze algauw  zonder toezicht medicatie moet delen en injecties aan cliënten geeft. Sanne: ‘Bij insuline spuiten vroegen ze: “Heb je dit al gehad op school?” Ik antwoordde dat we ermee bezig waren, maar dat ik nog aan het oefenen was. “Oh, maar dat lukt dan wel, toch? Het is niet zo moeilijk”, was het antwoord. Terwijl ik nog helemaal geen handtekening had gekregen dat ik zelfstandig in de praktijk mocht insulinespuiten.’ Ze vervolgt: ‘Als ik nu terugkijk, had ik moeten optreden en zeggen: tot hier en niet verder. Maar ik durfde niet. Je bent zo onzeker en wilt graag je opleiding halen, en je wilt het goed doen voor cliënten, bent blij dat je een baan hebt. Maar je speelt eigenlijk met levens’

Reactie zorginstelling

In een reactie ontkent Altenastaete dat leerlingen onder druk te zetten om verpleegkundige handelingen te verrichten die ze nog niet kunnen: ‘Als studenten zich niet bekwaam voelen bepaalde handelingen te verrichten dan is dat vervelend, maar sommige handelingen moet nu een keer worden geleerd gedurende de opleiding.’  Volgens de reportage schiet ook de begeleiding bij thuiszorginstelling Anahid tekort. De zorginstelling geeft aan na een evaluatie verbeterpunten te hebben doorgevoerd.