TVV magazine nr. 4, 2019

  Mijn vak: Linda Tolsma, verzorgende ig bij Libertas en ergocoach | Pesten op het werk | Tekort aan verzorgenden | TVV Vakprijs 2019 | Psychofarmaca: feiten en fabels | Bingo-kaarten | TVV Kennistoets | Column Wendeline Roest | Mannen in de zorg | Wondcasus: skintear | Vraag & antwoord | Column Redactieraad

  TVV Check: complicaties bij diabetes

  Wat moet je als verzorgende ig weten over diabetes type 2? Lees het artikel, maak de toets en verdien 2 punten voor het Kwaliteitsregister.

  Gezocht: Verzorgenden van het Jaar 2019

  Ken jij die verzorgende met jarenlange ervaring, die met gemak een heel team op sleeptouw neemt? Of juist die talentvolle beginnende verzorgende met verfrissende ideeën die inspireert? Meld deze dan aan voor de TVV Vakprijs.

  Wat een klus!

  Heb je weleens in huis lopen klussen? Dan weet je dat dat meestal meer werk is dan van tevoren dacht.

  Even bellen met

  Jacqueline Joppe is zorgbestuurder van Zorggroep Elde. Zij draait in de drukke zomermaanden mee in de zorg als gediplomeerd verpleegkundige om collega’s te ondersteunen.

  Linda Tolsma: ‘Het is goed om af en toe kritisch naar jezelf te kijken’

  Linda Tolsma is verzorgende ig in de thuiszorg én ondersteunt als ergocoach verzorgenden om fysieke overbelasting te voorkomen. ‘Sommige cliënten zijn eenzaam en dat gaat mij aan het hart.

  ‘Ga jij eens weg, ik wil daar zitten’

  Gesprekken die stilvallen als jij het kantoor binnenkomt. Niet uitgenodigd worden op feestjes. Leidinggevenden die je op de meest vervelende tijden inplannen. Ook in de zorg wordt er gepest. Hoe komt dat? En wat kun je eraan doen?

  5 vragen over personeelstekorten in de zorg

  Verpleeghuizen en thuiszorgorganisaties krijgen sinds 2017 structureel meer geld. Toch merken de meeste verzorgenden niet dat er collega’s bij komen. Hoe komt dat? En waar gaat het geld naartoe?

  8 feiten & fabels over benzodiazepines

  Herken de bakerpraatjes over benzodiazepines: wat klopt er wel, en wat niet? Apotheker ouderenzorg Chiara van Rodijnen vertelt er meer over. 

  Column Wendeline: geen koekje bij de koffie

  Er kan geen “goedemorgen” vanaf. Boos ligt ze in bed. Als ik haar uitnodig om op te staan, reageert ze zuchtend. Tijdens het wassen reageert ze alleen als ze vindt dat ik “te wild” ben.

  Mannen die er trots op zijn dat ze werken in de zorg

  Mannen in de zorg moet je soms met een vergrootglas zoeken. Maar ze zijn er écht! Deze zeven mannelijke verzorgenden zijn trots op hun werk en vertellen graag over de toegevoegde waarde van mannen in de zorg. In de hoop dat ze andere mannen inspireren om hun voorbeeld te volgen.

  Wondcasus: Skin tear

  Tijdens het aantrekken van de steunkousen van een 83-jarige bewoonster van een woonzorgcentrum gebruikt de zorgmedewerker geen hulpmiddel. Hierbij raakt de huid van mevrouw onbedoeld beschadigd; een skin tear.

  Vraag & antwoord

  Drie vragen van onze lezers beantwoord door deskundigen. Heb je zelf ook een vraag? Stuur deze dan naar: redactie.tvv@bsl.nl

  Redactieraad: nooit te oud om te leren

  Een aantal jaar geleden vielen er noodgedwongen heel veel ontslagen in de kinderopvang. Ook ik verloor mijn baan. De zorgsector gaf mensen uit de kinderopvang de kans zich te laten omscholen voor een baan in de zorg. Ik had hier wel oren naar en begon met de versnelde opleiding Verzorgende ig.

  Het Tijdschrift voor verzorgenden, nummer 4 is uit: lees de artikelen online

  Vandaag verschijnt het Tijdschrift voor Verzorgenden, nummer 4 2019. Met daarin onder meer een artikel over pesten op het werk. Wat je hier zelf tegen kunt doen. De TVV kennistoets gaat over complicaties bij diabetes.

  Nachtdienst bingo

  Wie zegt dat Bingo alleen iets voor ouderen is? Op deze speciale Nachtdienstbingokaart kun je naar hartenlust aankruisen wat je meemaakt tijdens een dienst. Valse bingo? Liedje zingen!