Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties3

Openbreken CAO VVT: partijen praten over loonsverhoging

Werkgeversorganisatie ActiZ is in gesprek met de vakbonden over de huidige CAO VVT. De werkgevers willen een hoger salaris voor zorgverleners en de lonen tussentijds verhogen. Misschien wel met 10 procent.
Foto: AdobeStock

Dit meldt De Telegraaf. ActiZ wil compensatie voor inflatie en wil structureel 1 miljard euro om zorgverleners in de VVT marktconform te belonen. ‘Zorgmedewerkers verdienen op dit moment fors minder salaris ten opzichte van mensen met een vergelijkbaar opleidingsniveau in de publieke en commerciële sector. De gemiddelde loonkloof beslaat zo’n 7 procent tussen de markt en onze sector’, aldus ActiZ. De huidige CAO VVT werd beklonken toen Oekraïne-oorlog nog moest beginnen. Sindsdien is er een inflatie van 10 procent.

Verzorgende Minke is moeder van vier kinderen en krijgt maandelijks amper de eindjes aan elkaar geknoopt: ‘Ons zorghart, daar gaan we als verzorgende financieel aan ten onder.’ >>

Het is volgens ActiZ gerechtvaardigd dat de overheid investeert in meer loonruimte: ‘Zorgorganisaties hebben ook meer en meer moeite om te concurreren met commerciële organisaties voor zorgpersoneel op de krappe arbeidsmarkt. In een tijd van algemene en aanhoudende schaarste als gevolg van de vergrijzende samenleving moet geconcurreerd worden om behoud en werving van medewerkers en is meer loonruimte van de overheid nodig.’

Akkoord ziekenhuizen

Afgelopen maandag zat ActiZ met de vakbonden om tafel. Alle partijen zijn het er over eens dat er iets aan de salarissen van de 470.000 mensen in de sector moet gebeuren. De druk op de overheid neemt toe, zeker nu er een cao-akkoord voor de ziekenhuizen is bereikt. Maar het kabinet, en ook de verzekeraars, geven niet toe.

Toegang tot alle online artikelen of ook het magazine ontvangen van TVV? Profiteer nu maar liefst 25% korting op een abonnement. Let op: deze actie is tijdelijk,dus wees er snel bij! Claim je korting >>

Volgens De Telegraaf werd de afgelopen tijd door zorgdirecteuren hard gelobbyd om de CAO VVT open te breken. Zij pleiten voor een salarisverhoging met dubbele cijfers ’om te zorgen dat hun mensen rond kunnen komen’. Het is voor het eerst dat werkgevers met deze noodkreet komen. Maar ook goed te verklaren: ze komen immers moeizaam aan zorgpersoneel.

Nauwelijks rondkomen

Uit onderzoek van TVV afgelopen zomer bleek dat veel verzorgenden financieel kopje onder dreigen te gaan. Vier op de tien verzorgenden (41%) kampen met geldzorgen, wat zorgt voor psychische en lichamelijke klachten: ‘Ik werk alleen maar om te overleven.’ De meeste respondenten (63%) verdienen 16-20 euro bruto per uur. Bijna 1 op de 7 verzorgenden gaf aan een schuld te hebben.

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws over de CAO VVT met de gratis online nieuwsbrief van TVV voor verzorgenden >>

3 REACTIES

  1. Lees alle reacties
  2. Ik ben hier helemaal mee eens. Het ziekenhuis cao is omhoog maar verpleeghuizen en thuiszorg ect. Verrichten het zelfde werk. Kampen ook.met hoge werkdruk wisselende diensten. Ik werk zelf ook als verzorgende en vind dat er 1 lijn in getrokken moet worden.

    Als de coa van de verpleeghuizen niet omhoog gaan krijg je straks dat iedereen overstapt naar het ziekenhuis.